Smaakmag: “Voor altijd aan de misosoep”

folder_openblog
commentGeen reacties

DNA Diner. Onze nieuwsgierigheid was gewekt naar de laatste innovatie van Rob Baan, grondlegger van Koppert Cress. We legden ons DNA onder de scan en lieten op basis van de uitslag een persoonlijk menu samenstellen. De belangrijkste conclusie na deze genetische uitpluizing: voor altijd aan de misosoep.

Aan het DNA Dinner gaat een lange voorbereiding vooraf. Ieders speeksel dient uitvoerig te worden uitgelezen. Voor het tandenpoetsen moeten we met een groen staafje het speeksel schrapen van onze tong. De eerste keer ‘s morgens, de volgende keer ‘s avonds. Zonder het te mogen aanraken verdwijnt het speeksel in een steriel buisje dat opgestuurd moet worden naar het lab.

Weken later horen we bij Koppert Cress, de bekende horticulturalist uit Monster, de uitslag van de scan. Op basis van ons DNA bestaat de ideale calorie-inname per maaltijd uit 40 procent vet, 25 procent eiwit en 35 procent koolhydraten. Vetten, eiwitten en koolhydraten, we hoeven het eigenlijk niet meer te herhalen, zijn de energieleveranciers en bouwstenen voor het lichaam en dus bepalend hoe we ons voelen, ons voortbewegen.

Aan de hand van dezelfde bevindingen is vervolgens vastgesteld welke vitaminen en mineralen extra nodig zijn voor een optimaal persoonlijk dieet. Hoe deze zijn vastgesteld, da’s abacadabra. Het is ook niet zo heel relevant. Het eindresultaat telt en die spreekt boekdelen. ,,Je bent genetisch volledig uitgepluisd. Deze analyse is waterdicht ofwel honderd procent betrouwbaar,´´ verzekert Natasja van der Lely namens Koppert Cress ons.

In ons geval krijgen we één waarschuwing: wees voorzichtig met zout (natrium). Dat we snel vocht vasthouden, dat is voor het oog tamelijk zichtbaar, maar dat dit specifiek uit een speekseltest naar voren komt -er is geen pasfoto mee gestuurd naar het lab- dat doet ons beseffen dat alles te herleiden is. DNA-onderzoek kennen we uiteraard vanuit het strafrecht maar dat er aan de hand van je DNA een persoonlijk dieet kunt vaststellen, dat is nooit eerder tot ons doorgedrongen.

Enigszins gerustgesteld dat we niet gelijk aan de vitamine- en calciumpillen hoeven, want geen alarmerende uitroeptekens op dit vlak, schuiven we bij Koppert Cress aan voor het DNA Dinner. Ons wacht om te beginnen een misosoep met tofu, paddenstoelen, Tahoon Cress en Rock Chives (eetbare plant die smaakt naar knoflook) – met name de tofu (rijk aan eiwitten) in deze soep past perfect in ons dieet. De buurman krijgt op basis van zijn DNA-profiel een wortelsoep geserveerd. We vinden het niet gepast door te vragen. Discretie is vanavond vereist, dat moge duidelijk zijn. Je krijgt geen uitleg van de bediening want hoorbaar voor de tafelgenoten, de uitleg staat in een 14 pagina’s tellend boekje. Niemand gaat publiekelijk met de billen bloot.

ZACHT GEGAARDE ZALM

Tussen de gangen door mogen we proeven van alle cressen op tafel. Al gauw ontstaat een raadspel onder de tafelgenoten. Wij denken in de Sakura Cress radijs te herkennen, en in de Ghoa Cress koriander. Nee, we hebben niet stiekem onder tafel gegoogeld.

Het hoofdgerecht behelst in ons geval zacht gegaarde zalm met zeewier, courgette, wortel en prei want genetisch gezien gedijen we goed op een dieet dat relatief weinig koolhydraten bevat. De buurman wordt ondertussen in de watten gelegd met een geroosterde kalfsentrecote. Hij grapt over zijn dagelijkse dosis koffie. Die is zo hoog dat hij niet begrijpt dat niet wordt teruggeroepen. Zijn DNA is klaarblijkelijk bestand tegen een cafeïnestoot.

Aan het DNA Dinner hangt logischerwijs een prijskaartje. De DNA-scan en de vele future food bereidingen ter plekke drijven de couvertprijs op naar 300 euro. Anderzijds bespaar je met één DNA Dinner de nodige ritjes naar een diëtist of voedingscoach. Niets zo onomstreden als je eigen DNA.

Na het hoofdgerecht volgt een indrukwekkende rondleiding door de green house van The Grandfather van Koppert Cress, Rob Baan. Die green house wordt deels verwarmd met paars licht -alsof de hemelpoort opengaat- want goedkopere energie met een beter rendement. Voor het vliegverkeer boven het Westland was het paarse licht even wennen. ,,Piloten raakten gedesoriënteerd.´´ Op meerdere fronten is Baan zijn tijd ver vooruit. Restwarmte wordt in de zomer 170 meter onder de grond opgeslagen, en in de winter weer opgepompt. Het water draagt een temperatuur van circa 40 graden. ,,Je kunt er desgewenst in zwemmen.´´

In zijn proeftuin deelt hij ijskruid uit Zuid-Afrika uit, en blaadjes van planten die smaken naar beschuit met muisjes en camembert. De slotact is afkomstig van Moeder Aarde: cocktail op basis van Atsina Cress, Siberische ginseng en kardemombladeren. Daarmee hebben we niet alles vermeld, er moet wat te gissen blijven na al die onthullingen uit de DNA-scan.

BRON: Smaakmag
Tekst: Dijlan van Vlimmeren
Beeld: Vincent van Dordrecht

Tags: , , ,

Related Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu